LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sve veća kvaliteta

U suradnji s Agronomijom i PBF-om odabrani najbolji likeri i rakije u regiji

Stručna peteročlana međunarodna komisija ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova.

Stručna peteročlana međunarodna komisija ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova.

U srijedu i četvrtak, 10. i 11. studenog 2021. održano je 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Ocjenjivanje je treću godinu zaredom organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.

Stručna peteročlana međunarodna komisija ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Ocjenjivalo se po sustavu bodovanja od 1 do 20, a u svakoj kategoriji proglašen je najbolji šampionski uzorak.

Svoje uzorke na ocjenjivanje je prijavilo više od 70 proizvođača, a na ocjenjivanje je pristiglo više od stotinu uzoraka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Više od 60 uzoraka dobilo je ocjenu 18 i više (zlato i veliko zlato). Zanimljivo je kako je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20, po prvi put otkad je međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera u Zagrebu. Dokaz je to sve kvalitetnije proizvodnje rakija, likera, ali i ginova na ovim prostorima.

Apsolutni šampion ocjenjivanja i šampion u kategoriji rakija je Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luke Perića (Stari Vitez DOO, Srbija). Ona je osvojila maksimalnih 20 bodova.

Šampionsku titulu u kategoriji likera osvojila je Destilerija Patrik - Teranino liker iz 2021. proizvođača Patrika Sračića s osvojenih 18,8 bodova.

Ovogodišnji pobjednik u kategoriji ginova je Destilerija Gavran - Raven's london dry gin iz 2021. proizvođača Ivana Gavrana s osvojenih 18,5 bodova.

Dodjela priznanja održat će se u petak, 17. prosinca 2021 na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (paviljon VI, dvorana VIA). Broj ljudi je ograničen te je za prisustvovanje potrebna važeća COVID potvrda.

FOTO: PIXABAY