Marin Karadžija

Priča o malom šatoru

Prosvjed stipendista

Pet dana spavale su prosvjednice na betonu, smočila ih je kiša, a prozivalo ih se zbog navodnog političkog djelovanja, pa su tako u nečijim očima one bile poslane od strane tadašnje oporbe u Hrvatskoj, a oni kreativniji su ih čak prozvali poslanicima četničkog vojvode Šešelja. A samo su htjele da studenti dobiju novac od stipendija na početku akademske godine.

Po svemu sudeći, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ovoj će akademskoj godini državne stipendije početi isplaćivati prije Božića. Budući da je akademska godina započela prije nekoliko mjeseci, možda se to čini prekasno, no riječ je o značajnom napretku u usporedbi sa situacijom prije samo dvije godine Također broj državnih stipendija, koje primaju uglavnom stipendisti slabijeg socio-ekonomskog statusa, ove se akademske godine udvostručio. Da bi se sve ovo ostvarilo, trebalo je samo nekoliko studentica, jedan mali šator i rijetko viđena ustrajnost.

Kasno proljeće 2016. godine bilo je vrijeme velikih prosvjeda. Bio je to samo odraz velikih političkih previranja te afera koje su pratile tadašnju vlast. Braniteljski prosvjed u Savskoj zavšio je nakon 555 dana krajem travnja, a samo mjesec dana nakon toga uslijedio je jedan od najvećih prosvjeda u novijoj hrvatskoj povijesti. Na Trgu bana Jelačića okupilo se 25 tisuća ljudi koji su se zalagali za provedbu kurikularne reforme Borisa Jokića. Tadašnji ministar obrazovanja Predrag Šustar prosvjed je nazvao „feštom".

Slikovni rezultat za prosvjed kurikularna reforma hrt

Foto: HRT

U moru problema malo je tko primijetio da na kraju akademske godine država nije isplatila stipendije studentima i srednjoškolcima koji su njima krpali svoje tanke proračune. Dana 1. lipnja, na dan velikog prosvjeda za kurikularnu reformu, studentice Akademije dramske umjetnosti Dorotea Šušak i Espi Tomičić odlučile su to promijeniti. Podigle su šator ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja na Sveticama i odlučile ostati tamo dok se stipendije ne isplate, a sustav provedbe natječaja i dodjeljivanja stipendija ne popravi. U prosvjedu im se pridružilo tek nekoliko studenata.

Pet dana spavale su prosvjednice na betonu, smočila ih je kiša, a prozivalo ih se zbog navodnog političkog djelovanja, pa je tako u nečijim očima njih poslala tadašnja oporba u Hrvatskoj, a oni kreativniji su ih čak prozvali poslanicima četničkog vojvode Šešelja. Fenomenalno. A samo su htjele da studenti dobiju novac od stipendija na početku akademske godine.

Nakon spomenutih pet dana tadašnji ministar Šustar prihvatio je uvjete koje su prosvjednice postavile te je na ljeto izašao novi pravilnik prema kojem bi se stipendije trebale dobitnicima isplatiti 15 dana od objavljivanja rezultata. Dakle ove će godine prije Božića biti isplaćene stipendije za listopad, studeni i prosinac. Iako još uvijek malo zamjeramo ministarstvu što sve rezultate ikad objavljuje u petak navečer, taman prije nego isključe svoje telefone iz utičnica, sistem je sada bolji nego što je bio, a veliku zaslugu imaju djevojke iz malog šatora.

Ovo pišem da im zahvalim što su skupile hrabrosti da kažu vlasti da se ne zajebava s nama, nego da nam omogući uvjete u kojima ćemo se obrazovati sa što manje poteškoća. Nije lako plivati protiv struje, pogotovo kad nemaš veliku podršku. Oni koji to mogu, obično postignu velike stvari.

Komentari na članak

Vezani članci

Što zapravo plaćam? (SD Cvjetno naselje)

Jača nezadovoljstvo zbog poskupljenja domova

FOTO: Je li ovo početak masovnog studentskog prosvjeda?

– Dobro djelo učinjeno narodu ne može bez ploda, a zlodjelo bez kazne. – stoji na prozoru SD Ante Starčević. Najavljuju li studenti glasni, masovni prosvjed zbog poskupljenja domova?

Stipendije

„Nacrtan" novi Pravilnik

Natječaj za državnu stipendiju do 15. listopada, rok isplate još uvijek nejasan

Većina primatelja državne stipendije studenti su slabijeg socioekonomskog statusa, tako da bi novi Pravilnik trebao imati izraženiju socijalnu notu.

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta

Prosvjed stipendista

"Državne stipendije bit će isplaćene do kraja tjedna"

Ministarstvo bi tako trebalo već sutra isplatiti oko 2 tisuće stipendija na račune stipendista. Prema riječima organizatora prosvjeda, dosad ih je isplaćeno tek 700, što znači da od srijede do nedjelje treba na račune sjesti još oko 2 500 stipendija.

Institut za razvoj obrazovanja

Institut za razvoj obrazovanja

Preporuke MZOS-u za izmjene pravilnika o državnim stipendijama

Institut za razvoj obrazovanja predlaže nadležnom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH da se potrebna financijska sredstva za državne stipendije planiraju u državnom proračunu minimalno tri godine unaprijed.

Stručna rasprava o kurikularnoj reformi

Stručna rasprava o kurikularnoj reformi

„Alternativne škole nisu konkurencija državnim školama”

„Ususret novoj kurikularnoj reformi – pluralizam u hrvatskom obrazovanju?” tema je rasprave održane u zagrebačkom Europskom domu. Saznajte što stručnjaci kažu o tom pitanju.