Tamara Kordovan

Brucoški tips and tricks

Humor based on my pain - Ross

Pred vama se nalazi praktični priručnik za uvod u studentski život – dio drugi.

Bok, dragi brucošu. Moje ime je Tamara i, ako želiš, biti ću tvoj mentor studentskog života. Osobno ne mislim da je to jako dobra opcija, ali, ako me želiš izabrati za duhovnog vodiča, rado ću prihvatiti tu titulu i svu odgovornost koja dolazi uz nju.

Već mi je postala tradicija da svako ljeto (od cijelog jednog) napišem jedan ovakav članak kako bih ti pomogla da se lakše pripremiš za nadolazeću godinu u svom životu. Prošle godine to je bio tekst na poveznici, a reakcije na njega bile su burne. Dijelile su se na super, preko šta izmišljaš, to uopće nije tako, do ti si ustaša i imaš 33 godine i nikad nisi studirala. Čisto da na početku raščistimo, moji tekstovi jesu puni sarkazma i preuveličavanja. Jebiga, mene je priroda odlučila preuveličati, pa se trudim zračiti tom energijom i dalje #circlecurvy #healthylife #jejesmršavitću.

Prilično sam uvjerena da nemam 33 godine nego 21 i to već neko vrijeme te sam dosta sigurna da studiram, iako moji profesori nisu uvjereni u to s obzirom na to koliko često me viđaju na faksu. Ako se pitaš zašto sam zapamtila ove komentare, nije zato što su bili zlobni i jer riječi bole, nego jer mi je bilo smiješno kako su ljudi nekad blesavi (da se poslužim lijepim izrazom) i misle da sve znaju iz jednog iščitanog teksta vezanog uz pekmez od nečega. Mudra misao dana: nemoj biti blesav i donositi zaključke na temelju ničega. Isto tako, nemoj se smijati ljudima koji zaborave prijaviti ispit, a uče za njega dva tjedna, dogodit će ti se sigurno.

O čemu ću ti danas pisati? Pisat ću ti o stvarima kojih se možda ne sjetiš uvijek, a mogu ti pomoći u studentskom životu. Ili životu općenito. Neke će ti se dogoditi, neke možda možeš izbjeći. Možda zvuče banalno, ali, vjeruj mi, u trenu kad pomisliš „takve stvari se događaju samo drugim ljudima“, znaš i sam da će se svemir pobrinuti da baš sve krene po krivu.

Za početak, vjerojatno nećeš naći predavaonu iz prve. Možda čak ni zgradu faksa. Ako si recimo ja, prvog dana će te poslati na kampus s uputama „pitaj nekog“ i ko za vraga, baš kad budeš htio pitati nekog, na cijelom kampusu neće biti žive duše. Čak ni kiosk ni menza neće raditi. A možda je razlog tomu jer si se uplašio da nećeš stići na vrijeme pa si od doma krenuo u 5:00, a na kampus stigao u 6:11. Ne sekiraj se, još ništa ne radi, pričekaj do 8, doći će već netko. Osim ako si pomiješao dane pa odlučio otići na faks subotom. Nije nemoguće.

Gore navedena situacija je ujedno prva i zadnja kad ćeš se probuditi u 5:00. U to vrijeme ćeš odsad nadalje biti budan samo u slučaju da nisi ni spavao.

Foto: Google images

Prespavat ćeš neke bitne stvari. I to onda kad si najsvjesniji da ih nikako ne smiješ prespavati. Ili nećeš čuti alarm, ili neće ni zvoniti, ili ćeš biti budan do 5 jer si učio cijelu noć, ili samo nisi mogao spavati od stresa jer idući dan imaš to nešto bitno. Zaspat ćeš, mrzit ćeš sve, ako si ja, izletit ćeš iz stana s jednim okom našminkanim a drugim ne. Sve je to za ljude.

Ustvari, jako ćeš puno spavati. Umor postaje dio tebe i ti postaješ dio njega. Podočnjaka se nećeš riješiti nikad. Sukladno tome, počet ćeš piti kavu iako ti inače nije baš najdraža. 

Foto: Google images

Stres također postaje sastavni dio tvog života. Barem će te jednom stepsti da nećeš stići spremiti ispit, da nećeš moći progovoriti ni riječi na usmenom ili da će profa na predavanju prozvati tvoje ime s popisa, a ti si na kavi i zamolio si frenda da te potpiše.

U jednom ćeš trenu trebati doktora, zubara, frizera ili nešto treće. Raspitaj se prije nego kreneš na faks gdje možeš naći navedeno jer u trenu kad ti je zub već natekao i ne vidiš na jedno oko. Ili su ti, ono, vrhovi totalno ispucali i trebaš hitnu intervenciju. Ozbiljno ti kažem, raspitaj se jer će ti trebati i na te stvari je dobro misliti unaprijed. Uči na primjeru žene koja je u jednom tjednu posjetila 3 hitne u Zagrebu.

Računi za struju, plin i vodu će ti vjerojatno postati normalna obveza. Nemoj da ti se dogodi da do 26. godine ne znaš platiti račun (ima i toga, vjeruj mi).

Čudne kombinacije hrane su normalne. Tu i tamo će ti se desiti da ti zagori juha jer si zaboravio da si je stavio na štednjak. Nemoj otići iz stana bez provjeravanja jesi li isključio sve što se može zapaliti, neovisno o tome koliko žuriš. Nije zgodno vratiti se s faksa i naći hrpetinu vatrogasaca u stanu. Svom stanu. Kako drže dovratak. Jer je to sve što ti je ostalo od stana.

Tu i tamo ćeš se napiti neplanirano, ujedno takvi izlasci su i najbolji. Vjerojatno su taman pred neki važni ispit. Planirani izlasci će rijetko kada biti bolji od ovih neplaniranih.

Foto: Google images
Ako radiš neki jako važan seminar na laptopu, sustav će ti se srušiti iako nikad dosad nije. Nećeš spremiti dokument na vrijeme i sve ćeš raditi ispočetka. Sve važne stvari koje radiš spremaj i na stick i na mail, bit ćeš si zahvalan.

Prije ili kasnije morat ćeš se vraćati noćnim tramvajem ili pješke doma. Kupi si pepper sprej. Nikad ne znaš. Ima blesavih ljudi.

Moguće da ćeš zaboraviti na koji ispit. Zaboraviti ga prijaviti, a učio si ili zaboraviti ga odjaviti, a nisi učio za njega, i ovaj rok ti je baš komisija. Možda jednostavno zaboraviš otići jer si mislio da je sutra. Vrijeme i datumi postaju relativan pojam kad kreneš studirati.

Foto: Google images

Dopusti materi da te spakuje koliko god ti išla na živce. Pri pakiranju za odlazak u drugi grad na pameti će ti biti samo vidi kak su ove hlače super i mogu ih nositi na faks utorkom, a nećeš se sjetiti da će ti možda trebati odvijač, vadičep ili rezervni osigurač. Mater 'oće, daj materi da pomogne.

Kad ljeto počne, pripazi na to da koristiš kremu za sunčanje. Pogotovo ako si svijetle puti i inače lako izgoriš. Uvijek imaj bocu vode uz sebe jer je sunčanica real thing. #gingerlife

Imaj rezervni ključ od stana negdje. Makar kod frenda, ispod kamena kraj ulaza ili u novčaniku. Dobro dođe kad si zalupiš vrata pred nosom jer žuriš na onaj bitni termin kod frizera, a ključ ti je ostao u stanu.

Jako ćeš često žuriti negdje, navikni se već sad.

Nećeš otići na sva predavanja, ne zavaravaj se.

Napravi novu mail adresu prije nego što kreneš na faks. Mailovi kao što su boginja_zla@hotmail.com ne izgledaju baš super u prijavi za studij ili studentski servis. Ustvari, takvi mailovi ne izgledaju dobro nigdje.

Nisi ni prvi ni zadnji koji misli da će biti iznimka, ali nećeš. Zalomit će ti se barem jednom.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever

Dodijeljene Rektorove nagrade na Sveučilištu Sjever

Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković dodijelio je jedanaest Rektorovih nagrada za najbolji uspjeh u akademskoj godini 2014./2015. te četiri Rektorove nagrade za najbolji rad studenata u akademskoj godini 2014./2015., koje se sastoje od povelje i novčane nagrade.

Murtersko more

Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb

U akvatoriju na otoku Ugljanu održava se Jedriličarski kup FSB-a

Prijave se vrše predajom ili slanjem ispunjenog prijavnog obrasca te uplatom punog iznosa kotizacije (9 000 kuna) do 2. prosinca 2016., iako je početak kupa u studenom.

Henkel natjecanje Top 8

Odličan uspjeh

Riječki studenti među 8 najboljih na globalnom natjecanju Henkel Innovation Challenge

Ove je godine trebalo osmisliti i predstaviti inovativan proizvod ili tehnologiju za 2050. godinu, i to za jedan od triju poslovnih sektora kompanije Henkel.

DENTAKL – spektakl studenata dentalne medicine

Spektakl studenata dentalne medicine

Dođite na DENTAKL i pobijedite strah od stomatologa

Udruga studenata dentalne medicine (USDM) poziva sve koji se boje stomatologa na ugodno druženje koje će se odvijati u obliku priredbe i izložbe studentskih radova.

autobus

Vožnja javnim prijevozom

Studentski pokaz najskuplji u Puli, iznos manji u drugim gradovima, u Zadru besplatan

Provjerili smo cijene studentskih pokaza za javni prijevoz u većim hrvatskim gradovima; kako se izrađuju, produžuju i što učiniti kad ih izgubite.