Luka Basa

Adventski safari

https://unsplash.com/photos/s9XMNEm-M9c

Slonovi su agresivni pijanci. Opijat: alkohol. No oni za sebe kažu da ne piju, već da samo „pijuckaju''. Budući da su izuzetno pametne životinje, nije im trebalo puno da shvate – gdje je glasna glazba, tu je alkohol! Legenda kaže da nakon što „naliju surle", hrču cijelu noć. 

Čudnih li dana, sati i minuta ovog mjeseca. Svi negdje jure, žure i zapinju. Sve to promatram ja kroz ružičaste naočale. Lijepo je tu i tamo pobjeći od stvarnosti, pretvoriti dan u igru. Tako sam i ja odlučio današnji dan pretvoriti u adventski safari. Ne živimo u Africi, ali vjerujte da se ovih dana svakojake životinje skupljaju u epicentru adventskih događanja. Sve što vam treba za današnju epizodu mojih šašavih „spisateljskih sposobnosti'' jest malo mašte. Preporučam da tekst pročitate šetajući gradom, kao svojevrstan vodič za sve ono na što će vaša mašta naići.

Počnimo sa životinjama koje će vas možda na prvi pogled zadiviti, a zatim naživcirati. Leopardi. Ženke pogotovo. Uzdignute glave odlučno paradiraju kičastom pistom. Izlaze samo kako bi prošetali svoja sjajna zimska krzna. Njih vas ne treba biti strah. Samo pripazite da ih slučajno ne okrznete te time poremetite taj fabolous catwalk – tada se ne libe pokazati svoje u crveno nalakirane kandže. S putanje skreću samo ako u nekom od izloga ugledaju komad novog krzna koji bi savršeno pristajao njihovom tijelu. 

Ispred adventske kućice koja poslužuje samo pića vidjet ćete krda slonova. Slonovi su agresivni pijanci. Opijat: alkohol. No oni za sebe kažu da ne piju, već da samo „pijuckaju''. You know what I mean. Budući da su izuzetno pametne životinje, nije im trebalo puno da shvate – gdje je glasna glazba, tu je alkohol! Legenda kaže da, nakon što „naliju surle'' hrču cijelu noć. 

U paru ćete vidjeti golubove. Pardon, golupčiće. Svoju zaljubljenost pokazuju držanjem za rukice i šašavim, ali nježnim skakutanjem. Zaustave se negdje nasred puta samo kako bi razmijenili par poljubaca, a nakon toga u šašavo-zaljubljenom ritmu odskakuću u toplinu svog doma. 

Kakva bi to adventska ludnica bila da nema pingvina. Najelitniji tim na svijetu koji čine Spika, Kompa, Rico i Pišta, dobro poznata četvorka u misiji spašavanja svijeta. Šlampavi i profesionalni, izmamit će vam osmijeh na lice. 

Životinje koje vam neće biti pretjerano interesantne jesu papige. U jatima sjede na barskim stolicama pod crvenim grijalicama. Šarolikog perja i kreštavih glasova prave se važne. Buka i kreštanje normalne su za papige, ali su ujedno i čest razlog zbog kojeg je ostatak prostora prazan. U nedostatku pažnje kreštanje postaje sve intenzivnije pa je preporuka da u džepu imate spremne čepiće za uši.

Tu su naravno nezaobilazni ljenjivci. Spremite se na prevrtanje očima jer ih ima na svakom koraku. Priroda im je omogućila najbolji mogući mehanizam obrane: tromost. U svojoj laganoj šetnjici prijeđu samo nekoliko metara (do prve autobusne stanice), no i to je za njih kao da su prohodali maraton. Blijedo će vas pogledati samo ako ih zamolite da se malo pomaknu dok pokušavate proći. 

Skoro sam zaboravio. Molim vas, obavezno bacite pogled na zalutale s(n)obove. Nije potrebno biti akademski stručnjak za društvene fenomene kako biste primijetili te rogonje u masi. Na putu do fancy restorana u kojem će piti Cabernet Sauvignon moraju nahraniti gladne oči smrtnicima koji piju neko tamo njima financijski dostupno šrot kuhano vino. Da ih nema, trebalo bi ih izmisliti samo zbog inspiracije vječnim satiričarima. 

Sa s(n)obovima završavam današnje putovanje. Sada je vrijeme za vašu maštu. Prošetajte ju gradom i uživajte. 

Komentari na članak

Vezani članci

Ivan Majić Naslovna

Smart Caffe

Ivan Kristijan Majić studentima prezentirao koliko je truda potrebno za organiziranje adventskih događanja

Kao i svakom velikom vizionaru i kreativcu, bilo mu je nezamislivo da se prije svega nekoliko godina u Zagrebu Advent svodio na par štandova – i to je bilo sve. Kada je došao u Osijek sa svojom idejom o ovoj zimskoj manifestaciji u kojoj uživaju sve generacije, nisu ga shvaćali ozbiljno.

Zemljopisni prikaz države Mali

Francuska, Mali i UN u ofenzivi

Mali: velike vojne operacije na sjeveru zemlje

Mali je u siječnju 2012. godine zahvatio val radikalnog islamizma te su snage, pretežito one al-Quaede, zauzele glavni malijski grad. Na pozive u pomoć, malijskoj vladi u siječnju ove godine priskočili su Francuzi „odgurnuvši" teroriste na sjever zemlje i u pustinje sjeveroistoka

Božićni sajam - Zagreb

Advent diljem Europe

FOTO: Božićni sajmovi u Europi koje biste trebali posjetiti

Lista božićnih sajmova u Europi koje biste trebali posjetiti. Za bolji dojam, pogledajte mini fotogaleriju ovih sajmova.

Festival "Biljke i svirke"

Zimsko izdanje festivala

Besplatna adventska doza „biljki” i „svirki”

Interaktivni glazbeni festival „Biljke i svirke“ omogućit će posjetiteljima da i tijekom prosinca uživaju u simbiozi prirode i zvukova glazbenih instrumenata.

Zbor Arhiton

Božićne skladbe

Trg bana Jelačića postaje Adventski zborski podij

Poruku sklada i zajedništva šalju Arhiton, akademski zbor Arhitektonskog fakulteta, zborovi kojima dirigira profesorica Muzičke akademije Jasenka Ostojić – Capella Odak i Zagrebački dječaci te HPZ Ivan pl. Zajc.