Luka Basa

Adventski safari

https://unsplash.com/photos/s9XMNEm-M9c

Slonovi su agresivni pijanci. Opijat: alkohol. No oni za sebe kažu da ne piju, već da samo „pijuckaju''. Budući da su izuzetno pametne životinje, nije im trebalo puno da shvate – gdje je glasna glazba, tu je alkohol! Legenda kaže da nakon što „naliju surle", hrču cijelu noć. 

Čudnih li dana, sati i minuta ovog mjeseca. Svi negdje jure, žure i zapinju. Sve to promatram ja kroz ružičaste naočale. Lijepo je tu i tamo pobjeći od stvarnosti, pretvoriti dan u igru. Tako sam i ja odlučio današnji dan pretvoriti u adventski safari. Ne živimo u Africi, ali vjerujte da se ovih dana svakojake životinje skupljaju u epicentru adventskih događanja. Sve što vam treba za današnju epizodu mojih šašavih „spisateljskih sposobnosti'' jest malo mašte. Preporučam da tekst pročitate šetajući gradom, kao svojevrstan vodič za sve ono na što će vaša mašta naići.

Počnimo sa životinjama koje će vas možda na prvi pogled zadiviti, a zatim naživcirati. Leopardi. Ženke pogotovo. Uzdignute glave odlučno paradiraju kičastom pistom. Izlaze samo kako bi prošetali svoja sjajna zimska krzna. Njih vas ne treba biti strah. Samo pripazite da ih slučajno ne okrznete te time poremetite taj fabolous catwalk – tada se ne libe pokazati svoje u crveno nalakirane kandže. S putanje skreću samo ako u nekom od izloga ugledaju komad novog krzna koji bi savršeno pristajao njihovom tijelu. 

Ispred adventske kućice koja poslužuje samo pića vidjet ćete krda slonova. Slonovi su agresivni pijanci. Opijat: alkohol. No oni za sebe kažu da ne piju, već da samo „pijuckaju''. You know what I mean. Budući da su izuzetno pametne životinje, nije im trebalo puno da shvate – gdje je glasna glazba, tu je alkohol! Legenda kaže da, nakon što „naliju surle'' hrču cijelu noć. 

U paru ćete vidjeti golubove. Pardon, golupčiće. Svoju zaljubljenost pokazuju držanjem za rukice i šašavim, ali nježnim skakutanjem. Zaustave se negdje nasred puta samo kako bi razmijenili par poljubaca, a nakon toga u šašavo-zaljubljenom ritmu odskakuću u toplinu svog doma. 

Kakva bi to adventska ludnica bila da nema pingvina. Najelitniji tim na svijetu koji čine Spika, Kompa, Rico i Pišta, dobro poznata četvorka u misiji spašavanja svijeta. Šlampavi i profesionalni, izmamit će vam osmijeh na lice. 

Životinje koje vam neće biti pretjerano interesantne jesu papige. U jatima sjede na barskim stolicama pod crvenim grijalicama. Šarolikog perja i kreštavih glasova prave se važne. Buka i kreštanje normalne su za papige, ali su ujedno i čest razlog zbog kojeg je ostatak prostora prazan. U nedostatku pažnje kreštanje postaje sve intenzivnije pa je preporuka da u džepu imate spremne čepiće za uši.

Tu su naravno nezaobilazni ljenjivci. Spremite se na prevrtanje očima jer ih ima na svakom koraku. Priroda im je omogućila najbolji mogući mehanizam obrane: tromost. U svojoj laganoj šetnjici prijeđu samo nekoliko metara (do prve autobusne stanice), no i to je za njih kao da su prohodali maraton. Blijedo će vas pogledati samo ako ih zamolite da se malo pomaknu dok pokušavate proći. 

Skoro sam zaboravio. Molim vas, obavezno bacite pogled na zalutale s(n)obove. Nije potrebno biti akademski stručnjak za društvene fenomene kako biste primijetili te rogonje u masi. Na putu do fancy restorana u kojem će piti Cabernet Sauvignon moraju nahraniti gladne oči smrtnicima koji piju neko tamo njima financijski dostupno šrot kuhano vino. Da ih nema, trebalo bi ih izmisliti samo zbog inspiracije vječnim satiričarima. 

Sa s(n)obovima završavam današnje putovanje. Sada je vrijeme za vašu maštu. Prošetajte ju gradom i uživajte. 

Komentari na članak

Vezani članci

Mačić sa zvončićem

Dobrotvorni kviz općeg znanja

KOZa donira novac od kviza za napuštene pse i mačke

Cijena ulaznice neće biti ništa viša no inače, a svaka kuna će biti preusmjerena Udruzi za zaštitu i zbrinjavanje životinja Rea.

Gloria Malin

Mlada Gloria Malin podredila svoj život brizi za životinje

INTERVJU: Upoznajte hrvatsku heroinu životinjskog svijeta

Razgovarali smo s nevjerojatnom mladom djevojkom, Glorijom Malin, koja već sa 18 godina u život vraća napuštene i odbačene četvernošce.

FOTO: Facebook/Mali dom

Fra Miro Babić, najmlađi hrvatski misionar i sirotište Mali dom

Afrički Mali dom stiže u dubrovačku katedralu

Fra Miro Babić, najmlađi hrvaski misionar i osnivač afričkog sirotišta Mali dom, u nedjelju, 6. 8., stiže u dubrovačku katedralu gdje će predvoditi večernju svetu misu i imati priliku s Dubrovčanima podijeliti svoje misionarsko iskustvo.

Pas i hrana

Psi će ih obožavati

Pripremite sami poslastice za svojeg kućnog ljubimca

Nagradite svog četveronožnog prijatelja finim poslasticama koje mu sami možete pripremiti, brzo i jednostavno.

Ivan Majić Naslovna

Smart Caffe

Ivan Kristijan Majić studentima prezentirao koliko je truda potrebno za organiziranje adventskih događanja

Kao i svakom velikom vizionaru i kreativcu, bilo mu je nezamislivo da se prije svega nekoliko godina u Zagrebu Advent svodio na par štandova – i to je bilo sve. Kada je došao u Osijek sa svojom idejom o ovoj zimskoj manifestaciji u kojoj uživaju sve generacije, nisu ga shvaćali ozbiljno.