ERASMUS+ iskustvo

FOTO: Semestar u Španjolskoj ispunjen putovanjima i lijepim sjećanjima

Bajkovita Barcelona
Pogledaj fotogaleriju
Calpe i pogled koji oduzima dah
U Madridu u zanimljivom društvu
Sevilla i jedan od zaštitnih znakova Španjolske
Na jednom od putovanja razgledala je i dijelove Portugala
Malaga

+4

– Definitivno sam hrabrija, također sam nadogradila svoja profesionalna iskustva i vještine, a nadam se, i pametnija. – poručila je Ivana Ivandić studentima koji razmišljaju o korištenju ERASMUS+ stipendije.

Sve se više studenata odlučuje na studijski boravak u inozemstvu. Prednosti su brojne, a osim promjene okoline, sklapanja novih prijateljstava i upoznavanja drugačijih oblika akademske nastave, studente posebno privlači upoznavanje novih zemalja i općenito veća dostupnost lokacija koje su oduvijek željeli posjetiti. Svoje nam je iskustvo dočarala i Ivana Ivandić, studentica novinarstva koja se iz Zagreba odlučila zaputiti u Elche i konačno iskusiti sve čari Španjolske. Zamolili smo je da nam prenese svoje doživljaje i savjetuje sve one koji bi se također željeli otisnuti u nepoznato, a iskustvo preneseno fotografijama možete pogledati u fotogaleriji.

Što te potaklo na prijavu, kako si se na to odlučila? Je li Španjolska bila tvoj prioritet i zašto si je odabrala?

To mi je bilo u planu otkako sam upisala fakultet. Htjela sam otići studirati u neku drugu državu i nadograditi svoje znanje, ali i upoznati novu kulturu. Španjolska mi je broj jedan na listi zemalja koje želim posjetiti. Sviđaju mi se jezik, kultura i država. Tako mi je ovo bila odlična prilika da spojim ugodno s korisnim.

Formulari, papirologija, birokracija; daj nam tips and tricks! Na što treba pripaziti, postoje li cake, što bi savjetovala onima koji se upuštaju u to?

Ima dosta papirologije i pravila, pa se vrlo lako možeš pogubiti u svemu. Nasreću, postoje dokumenti u kojima je sve navedeno, ali i Ured za međunarodnu suradnju na fakultetu koji organizira radionice i objašnjava svaki korak. Stoga bih svima preporučila da odu na te radionice i pitaju sve što im nije jasno. Također, od velike su pomoći i studenti koji su već bili na studentskoj razmjeni.

A kako se spakirati za cijeli semestar u drugoj zemlji do koje, k tome, moraš putovati avionom? Kako se spakirati prije povratka kući?

To je dosta teško odrediti, mislim da ovisi od osobe do osobe. Netko će uzeti sve što mu treba, dok će netko uzeti samo osnovno i ostalo kupiti. Mislim da je bolje uzeti najosnovnije stvari jer je teško vući teške kofere sa sobom. Također, ako se putuje avionom, postoji propisana težina prtljage, što ovisi od kompanije do kompanije, pa moraš i na to računati jer u slučaju da je težina kofera veća od propisane, moraš dodatno platiti, što je vrlo skupo. Dobro je i dio odjeće poslati po roditeljima ili prijateljima koji će doći u posjet. Pri povratku kući najbolje je baciti sve ono što nije potrebno jer se tijekom pet mjeseci ili i više nakupi puno stvari.

Kakav je osjećaj bio konačno sletjeti na španjolsko tlo nakon cijele procedure, koliko ti je bilo potrebno za navikavanje na novi život?

U meni su se miješali različiti osjećaji, od nervoze i uzbuđenosti do nostalgije za obitelji, prijateljima i domom. Nije lako otići u potpuno nepoznatu zemlju na duži period i živjeti okružen ljudima koje ne poznaješ. Trebalo mi je kojih mjesec dana da se priviknem na novu okolinu. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji, svaki dan mogla sam se čuti s obitelji i prijateljima, pa sam tako imala osjećaj da su mi blizu. Također sam upoznala nove ljude i stekla nove prijatelje s kojima dijelim puno lijepih trenutaka.

Je li istina da se erasmusovci druže samo međusobno, kakvi su Španjolci domaćini?

Teško je generalizirati jer sam se ja družila s erasmusovcima i lokalnim studentima, kao i neki drugi studenti s razmjene. Ali u većini se slučajeva erasmusovci drže zajedno jer je tako jednostavnije s obzirom na to da se nalaze u istoj situacije, pa se najbolje razumiju. Španjolci su uglavnom otvoreni za nova poznanstva, druželjubivi i rado će pomoći.

Po čemu se Španjolska razlikuje od Hrvatske? Je li financijski zahtjevnija ili je stipendija dovoljna?

Skoro po svemu. Ekonomski i kulturno prisutne su velike razlike. Osjeti se da je standard življenja proporcionalan plaćama. Za razliku od Hrvatske gdje su plaće vrlo niske, a standard života visok. Također, u velikoj mjeri iskorištavaju svoje potencijale, pa se na policama u trgovinama nalazi puno španjolskih proizvoda. S kulturnog aspekta Španjolci su potpuno opušteni, sve funkcionira nekako laganini. Nema žurbe i velikog stresa, što i dokazuje siesta, kada je sve od dva do pet popodne zatvoreno. Djelatnici različitih službi i servisa vrlo su ljubazni, pogotovo prema strancima. Naravno, to je ono što sam doživjela u Elcheu te ostalim gradovima i mjestima koje sam posjetila, pa mislim da to uglavnom vrijedi za cijelu zemlju. No, ne može se generalizirati jer to ovisi i od osobe do osobe.

Što se tiče stipendije, to ovisi od grada do grada. Primjerice, u Madridu je smještaj oko 400 eura, što je skoro i cijeli iznos moje stipendije koja je bila 410 eura. Dok se u Elcheu, koji je puno manji i jeftiniji grad, smještaj može pronaći i do 100 eura. Zato preporučujem odabir manjeg i jeftinijeg grada u kojem nećeš morati potrošiti svu stipendiju na smještaj te je puno jeftinije živjeti, ali i putovati iz takvog mjesta.

Koliko se takvo iskustvo studiranja razlikuje od zagrebačkog? Jesi li se kući vratila pametnija, hrabrija, s više profesionalnih iskustava i vještina?

Dosta se razlikuje, barem u mom slučaju. Prvi put sam imala priliku studirati na kampusu, što u Hrvatskoj ne postoji. Na ovom sveučilištu studij novinarstva dobro je organiziran i razvijen, pa sam imala priliku slušati specifične predmete vezane za moju struku te inovativne kolegije, kojih nema na mom fakultetu. Kako je studij novinarstva dio Fakulteta političkih znanosti, dosta je zakinut, ima malo novinarskih kolegija, prevladavaju politološki. Također, ono što nam fali je i praktični dio koji je važan za stjecanje znanja i iskustva. Na ovom sveučilištu naglasak je na praktičnom dijelu predavanja, koji nosi najviše bodova, pa sam imala priliku raditi na nekim projektima.

Definitivno sam hrabrija, također sam nadogradila svoja profesionalna iskustva i vještine, a nadam se, i pametnija.

Kad bi u jednu riječ morala sažeti svoje iskustvo s razmjene, kako bi ona glasila? Jesi li nakon svega zadovoljna svojim odabirom? Što bi poručila onima koji nisu sigurni trebaju li se prijaviti ili ipak ne?

Neprocjenjivo, to bi bila ta riječ. Riječ je o životnom iskustvu, a ono je neprocjenjivo. Jako sam zadovoljna svojim odabirom. Da moram ponovno birati, izabrala bih istu destinaciju. Svatko tko je barem jednom pomislio da je ERASMUS+ odlična stvar i da bi htio otići na razmjenu, neka to onda i učini jer su prednosti ogromne.

Na pitanje o tome koja joj je sljedeća destinacija u planu Ivana odgovara da planira nastaviti s putovanjima jer joj je to oduvijek bila želja koju je sada, zahvaljujući iskustvu s razmjene, počela ostvarivati. Dodaje da nema još konkretan plan, ali da razmišlja o nekim destinacijama i da će s obzirom na obaveze odlučiti što će od toga biti prvo. Ivani želimo svu sreću, a vama da se odvažite i ostvarite svoje snove.

Komentari na članak

Vezani članci

Winter University

Kongres u Španjolskoj

Hrvatska akademska zajednica priključila se EDS-u

Sa 186 glasova za, studentska i akademska udruga HAZ primljena je u članstvo najbrojnije studentske organizacije u Europi.

Putovanje

Studentska mobilnost

U tijeku natječaj za Erasmus+ studijski boravak za studente zadarskog Sveučilišta

Zainteresirani studenti, koji imaju težinski prosjek svih ocjena sa svih razina studija jednak ili iznad 3,500, mogu se prijaviti na Natječaj za studijski boravak u okviru Erasmus+ programa studentske razmjene do 23. ožujka.

Vlak

Interaktivne prezentacije

Sve što niste znali o mobilnosti, otkrit će vam ESN Zadar

ESN Zadar poziva studente i mlade da se pridruže Studentskom klubu 20. i 21. listopada te da učine prvi korak prema iskustvu koje će pamtiti cijeloga života – programu mobilnosti.

Sagrada Familia

Na današnji dan

VIDEO: Postavljeni temelji Gaudíjeva životnog djela

Jedna od najpoznatijih građevina na svijetu – i, uz svoga tvorca, jedan od simbola moderne arhitekture – na današnji je dan 1882. dobila kamen temeljac.

Riana Petanjek: Indija

Iskustvom do budućnosti

Rianina praksa u Indiji

Ovom prilikom donosimo priču Riane Petanjek, djevojke koja niti nakon dva završena fakulteta, Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Fakulteta strojarstva u Mariboru uz mnoštvo radnog iskustva, nije vidjela priliku za život koji je smatrala zadovoljavajućim u Hrvatskoj pa joj je jedini cilj bio otići u inozemstvo.