Na današnji dan

FOTO: Prije 107 godina Riječanin spašavao posadu Titanica

Titanic
Pogledaj fotogaleriju
Titanic
Titanic
Titanic
Titanic
Titanic

+10

Titanic je 14. travnja 1912. godine udario u santu leda kod obale Newfoundlanda u sjevernom Atlantskom oceanu. Dva sata i četrdeset minuta nakon tog događaja brod je potonuo, a više od 1500 ljudi izgubilo je život u hladnom oceanu. U riječkom muzeju čuva se jedan od pet preostalih prsluka za spašavanje donesenih s mjesta nesreće.

Na današnji dan prije 107 godina Titanic se približavao svojoj nesretnoj sudbini i događaju koji će se pamtiti tijekom cijelog burnog 20. stoljeća, pa sve do danas. Naime, Titanic je predstavljao inženjersko čudo onog doba. Pripadao je Olympic klasi prekooceanskih linijaša u to doba neviđenih dimenzija. Osim toga brod je bio vrhunac luksuza i dizajna. U javnosti je brod opisan kao nepotopljiv, što će se kasnije pokazati vrlo netočnim. Postao je dio mitologije i prije nego što je isplovio na svoje prvo i posljednje putovanje.

Nesreća se dogodila na putu od Southamptona do New Yorka, kada je 14. travnja 1912. godine kasno uvečer, negdje oko 23:40, Titanic udario u santu leda u blizini Newfoundlanda, otprilike 630 kilometara od kopna (sjeverni Atlantik). Unatoč svim pozivima upomoć koji su odaslani nakon nesreće pomoć nije stizala. U blizini nije bilo niti jednog broda koji bi mogao stići na mjesto nesreće prije nego što Titanic nestane ispod površine ledenog oceana. Brod je potonuo izrazito nasilno, puknuvši na dva dijela nakon strahovitog propinjanja u zrak. Nedostajalo je čamaca za spašavanje, a i klasni odnosi tog vremena utjecali su na to da život izgubi više od 1500 osoba. Nitko tko je ostao te noći u moru nije imao šansu. Temperatura mora te je noći iznosila -2 stupnja.

Tijekom jutra na poprište nesreće konačno je stigla RMS Carpathia i ukrcala oko 700 preživjelih. Zanimljiva je činjenica da je Carpathia redovito prevozila putnike na liniji Rijeka – New York. Tako je član posade, Riječanin Josip Car, zadržao jedan od prsluka za spašavanje s Titanica. Prsluk se i dan danas može pogledati u Povijesnom pomorskom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u Guvernerovoj palači i jedini je takav primjerak u Europi.

Danas, 107 godina poslije, olupina Titanica i dalje leži na dubini od oko 3700 metara i pod zaštitom je UNESCO-a kao kulturna baština posebne povijesne važnosti i sjećanja na ljudsku tragediju, ali i mjesto koje je označeno kao posljednje počivalište poginulih. Osim toga, olupina je od znanstvene važnosti, stoga ju je potrebno očuvati koliko se može i zaštititi je od pljačkaša i velikog broja posjetitelja. Propadanje olupine može se samo usporiti, ali ono je neizbježno. Jednog dana svi metalni dijelovi pretvorit će se u prašinu zahvaljujući bakterijama koje izjedaju ionako oštećen metal. Međutim sve je vrlo dobro fotografirano i snimljeno, pa u nastavku članka možete pogledati fotogaleriju povijesnih slika Titanica, same olupine, ali i Carpathije u Riječkoj luci.

Komentari na članak

Vezani članci

Filozofski fakultet

Nesreća na Trsatu

Djevojku ozlijedila staklena vrata na riječkom kampusu

Nekvalitetna gradnja čitavog kompleksa na Kampusu uzrokovala je nesreću u kantini Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Three Mile Island

Na današnji dan

Nesreća u nuklearki „Tri milje"

 Na današnji dan, 28. ožujka 1979., u ranim jutarnjim satima započela je jedna od najvećih svjetskih nuklearnih katastrofa.

GCI logo

Digitalni zapisi umjetničkih djela i znamenitosti

Googleova online riznica kulturne baštine

U suradnji sa stotinama muzeja, kulturnih institucija i arhiva, Google u sklopu projekta Cultural Institute nastoji digitalizirati sva bitnija djela svjetske baštine kako bi kulturološko nasljeđe brojnih zemalja postalo dostupno svima. Sam projekt razdijeljen je u 3 dijela.

WTC

Na današnji dan

Bombardiranje WTC-a

Na današnji dan, 26. veljače 1993. godine, izvršen je napad na Svjetski trgovinski centar (World Trade Center, WTC) u New Yorku, koji je do 11. rujna 2001. slovio kao najveći teroristički napad u povijesti SAD-a.

Gaudi, parc guell

Na današnji dan

FOTO: Rođen Antoni Gaudí, arhitekt koji je Barcelonu učinio veličanstvenom

Antoni Gaudí jedan je od najboljih i najpoznatijih arhitekata koje je svijet upoznao, a da je arhitekt koji je obilježio art nouveau, stil kojemu je pripadao, dokazao je originalnim i veličanstvenim djelima.