Festival na Visu

FOTO: Idiličan kaos Goulash Disko Festivala

cover
Pogledaj fotogaleriju
g1
g8
g7
g6
g5

+7

Gotovo je još jedno izdanje Goulash Disko Festivala. O kakvom je točno festivalu riječ, doznajte u članku.

U vrelu jedinstvenih događanja, proizvoda, osoba i svega ostaloga, zbilja je klišeizirano etiketirati nešto jedinstvenim. Međutim, Goulash Disko Festival jedinstven je u punoj definiciji riječi. Naime, riječ je o prvom festivalu na svijetu koji je u potpunosti financiran putem crowdfundinga, a to nije jedina stavka koja ga čini osobitim. Održava se na komiškoj plaži Kamenice i nudi glazbu na koju nećete naići na mainstream festivalima. Tako se ondje može naletiti na Gipsy Punk, Russian Disco, Arabic House, Global Bass i tako dalje. 

Goulash se nije od samih početaka održavao na Visu. Kako se i prijateljski poziv na kavu može pretvoriti u deset rundi pivi, tako se i ovaj festival iz minijaturnog događanja pretvorio u pravi festival. Koja priča stoji iza cijelog festivala, otkrila nam je jedna od organizatorica Iva Kvakić.

– Sam početak je dosta smiješan. Stažirala sam u jednom klubu u Dublinu i jedan mi je voditelj programa rekao: „Iva, jedna cura je trebala raditi Balkan beats party za dva tjedna i ne javlja mi se već neko vrijeme. Ti si s Balkana, hoćeš ti uzeti termin?" Ja sam, naravno, rekla da, radilo se o najmanjoj sali u klubu za 80 ljudi, čisto iz fore, da probam. Party je bio prekrcat, idući mjesec smo se preselili u salu za 250 ljudi, a treći mjesec već uzeli cijeli klub. Ostalo je povijest. –

Sudeći po posjetiteljima, Goulashu neće brzo isteći rok trajanja. Otprilike je trećina posjetitelja ista svake godine, što dovoljno govori o zaraznoj vibri festivala, a oni padobranci koji po prvi put posjete festival također ostanu oduševljeni prijateljskom atmosferom, divnom destinacijom i odličnom glazbom. Iva se dotakla i lokalaca, koji se nerijetko diljem Hrvatske znaju žaliti na posjetitelje koji su konzumirali svakojake supstance.

– Većina lokalnog stanovništva apsolutno podržava Goulash i često čujemo kako im je to najdraži događaj sezone. Lokalna zajednica generalno je vrlo podržavajuća, npr. od samog grada Komiže dobivamo puno infrastrukture poput prostora za kamp. Ipak, nikad se sve ne može zadovoljiti pa će se uvijek naći lokalci koji prigovaraju, no to je obično vezano samo uz glasnoću glazbe, naime kad puše jugo zvuk se nosi nazad u misto. –

Za kraj je Iva izdvojila pet top karakteristika Goulasha. 

1.   Činjenica da je mali, friendly, crowdfunded festival

2.   Glazbeni stilovi i DJ-i koje ćete rijetko vidjeti na mainstream festivalima

3.   Dok traje crowdfunding ljudi ni ne znaju koji će biti lineup tako da dolaze zbog mjesta i atmosfere, a ne zbog izvođača

4.   Petina festivala su izvođači

5.   Puno šarenila

Za kraj bi valjalo razjasniti naslov članka. Zašto se radi o idiličnom kaosu? Zato jer se na tom festivalu može dogoditi toliko neobičnih razgovora s ljudima, u sat vremena možeš popričati s ljudima sa svih kontinenata, u jednom trenutku plešeš za stolom, u drugom na plaži pod zvjezdanim nebom, u trećem se gadiš samom sebi koliko si mokar od plesanja, ali ti je toliko dobro da zanemaruješ to, kao što s radošću ne klikaš na vijesti o prekidu Rozge i Hausera, Velimirovoj svadbi... mogli bi se svi elementi nabrajati do sutra, no poanta je kako se sav taj metež odvija u opuštenom tonu. Mala oaza koja relaksira mozak od svakodnevnih problema i nudi pravi aktivni odmor. Kako moj novinarski integritet i vjerodostojnost ne bi pali u vodu zbog prevelike hvale, pogledajte fotogaleriju i video prošlogodišnjeg izdanja festivala te prosudite sami o kakvom je festivalu riječ.

Komentari na članak

Vezani članci

Sziget festival 2014

Sziget festival

Warm-up playlista: -1 i 0. dan Szigeta

Što je Sziget festival, što sve nudi i što ćete moći poslušati na -1 i nultom danu, provjerite u članku!

Šesti Bloomsday Croatia

Šesti Bloomsday Croatia

Festival koji spaja zabavu i akademsku znatiželju ponovno u Puli

Bloomsday Croatia poziva posjetitelje i putnike željne lutanja da svrate u Pulu, ovjekovječe svoje doživljaje u društvu krumpirastog suputnika, kušaju koktele inspirirane Joyceom i u veselom raspoloženju proslave Bloomsday.

Miki Solus

5. izdanje Gričevanja

Miki Solus i Killed a Fox dva su nova imena na ovogodišnjem Gričevanju

Miki Solus i Killed a Fox, dvije su svježe i kvalitetne pojave na domaćoj glazbenoj sceni koje ćemo imati priliku gledati na ovogodišnjem izdanju Gričevanja.

Tisno party na brodu

Techno festival u Tisnom

Uskoro počinje Movement Croatia festival

Prvo izdanje Movement Croatia ima line up kojim se može pohvaliti, a donosi najveća svjetska imena house i techno scene na ovo hrvatsko boutique izdanje festivala koje se pridružuje sjajnim izdanjima u Detroitu i Torinu.

EXIT proglašen najboljim

Povratak titule u regiju

EXIT službeno najbolji europski festival!

– Ovim je EXIT ljeto ljubavi 2017. koje se sastojalo od 4 festivala u Novom Sadu, Umagu, Budvi i Temišvaru, s preko 350 000 posjetitelja, upisano zlatnim slovima u svjetsku festivalsku povijest. – rekao je Dušan Kovačević.