Na današnji dan

FOTO: Christian Dior lansirao legendarnu kolekciju The New Look

FOTO: Pinterest
Pogledaj fotogaleriju
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest

+2

Dana 12. veljače 1947. Christian Dior svijetu je predstavio svoju prvu kolekciju koja je pokrenula modnu revoluciju. U središtu pozornosti vraćene su ženstvenost, raskoš i elegancija.

Na današnji dan, 12. veljače 1947, tada 42-godišnji Francuz Christian Dior u Parizu je svijetu prezentirao svoju prvu kolekciju i privukao ogromnu medijsku pažnju. Premda je nosila naziv Corolle, u svijetu je prihvaćen termin New Look koji je kolekciji, oduševljena njezinom revolucionarnosti, dodijelila urednica časopisa Harper's Bazaar – Carmel Snow.

Diorov New Look započeo je novo poglavlje u povijesti mode. Naglašavanjem ženskih oblina Francuz je šokirao svijet u kojem su tada dominirali jednostavni, većinom muškobanjasti krojevi. Dizajner je imao cilj kreirati ženu cvijet i do izražaja dovesti žensku siluetu. Zvijezda kolekcije bio je bar jacket – blejzer izrazito naglašenog struka koji se širio prema bokovima. Predstavio se uz široku crnu plisiranu suknju, a cijeli je outfit ubrzo dobio kultni status.

Voluminoznost, ženstvenost i elegancija kojom je odisala prva kolekcija popularnog dizajnera nije se svima svidjela. Mnogi su mu zamjerili veliku raskoš materijala u doba neposredno nakon 2. svjetskog rata. No nije raskoš jedina zamjerka njegovu prvijencu. Kritike su dolazile i iz ženskih redova te su se odnosile na dužinu suknji. Naviknute na nešto kraće krojeve, dame su nerijetko samostalno skraćivale dizajnerove kreacije, a višak tkanine prenamjenjivale u neke druge svrhe. Unatoč kritičarima, New Look doveo je do revolucije ženske haljine i priznanja Pariza kao centra mode nakon 2. svjetskog rata.

Komentari na članak

Vezani članci

Pariz

Studij i usavršavanje jezika u Francuskoj

Prijavite se za stipendije Vlade Francuske Republike

Ako razmišljate o studiju ili usavršavanju francuskog jezika u Francuskoj, svakako se prijavite na neku od stipendija Vlade Francuske Republike.

Eduardo Palundo

Moderne žene

Omiljeni frizer svjetskih zvijezda donosi najnovije trendove u bojanju kose

– Predstavili smo najnovije trendove u bojanju kose koji nose blage prijelaze i naglašenu prirodnost boja. U nadolazećim mjesecima na ulice se vraćaju prirodni tonovi prilagođeni svakom licu i osobnosti pojedinačno – rekao je Eduardo Paludo.

Cure 2

Djevojke iz kampusa

Što se nosi na Hrvatskim studijima?

Kamera ih jednostavno voli, a u kojoj mjeri morat ćete procijeniti sami

FOI i francuski fakulteti

Suradnja visokoškolskih ustanova

FOI-jevi sporazumi s eminentnim fakultetima u Francuskoj rezultirali većim brojem dolaznih studenata

Ove je godine suradnja rezultirala dolaznom mobilnošću većeg broja francuskih studenata koji će na fakultetu provesti od jednog do dva semestra. Na taj su način FOI, studentska populacija i grad Varaždin bogatiji za jedno međunarodno iskustvo i interkulturalnu komunikaciju.

Modni leksikon studenata TTF-a

Izložba u Galeriji SC

„Modni leksikon”: Kako moda postaje izraz osobnosti pokazuju studenti TTF-a

Inspirirani različitim polazištima, studenti kroz radove iz modne ilustracije (i središnje prostorne instalacije) iskazuju osobni likovni izričaj te nastaje zaokružena modna misao kao rezultat kontinuiranog razvoja individualnog kreativnog mišljenja.