Na današnji dan

FOTO: Christian Dior lansirao legendarnu kolekciju The New Look

FOTO: Pinterest
Pogledaj fotogaleriju
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest

+2

Dana 12. veljače 1947. Christian Dior svijetu je predstavio svoju prvu kolekciju koja je pokrenula modnu revoluciju. U središtu pozornosti vraćene su ženstvenost, raskoš i elegancija.

Na današnji dan, 12. veljače 1947, tada 42-godišnji Francuz Christian Dior u Parizu je svijetu prezentirao svoju prvu kolekciju i privukao ogromnu medijsku pažnju. Premda je nosila naziv Corolle, u svijetu je prihvaćen termin New Look koji je kolekciji, oduševljena njezinom revolucionarnosti, dodijelila urednica časopisa Harper's Bazaar – Carmel Snow.

Diorov New Look započeo je novo poglavlje u povijesti mode. Naglašavanjem ženskih oblina Francuz je šokirao svijet u kojem su tada dominirali jednostavni, većinom muškobanjasti krojevi. Dizajner je imao cilj kreirati ženu cvijet i do izražaja dovesti žensku siluetu. Zvijezda kolekcije bio je bar jacket – blejzer izrazito naglašenog struka koji se širio prema bokovima. Predstavio se uz široku crnu plisiranu suknju, a cijeli je outfit ubrzo dobio kultni status.

Voluminoznost, ženstvenost i elegancija kojom je odisala prva kolekcija popularnog dizajnera nije se svima svidjela. Mnogi su mu zamjerili veliku raskoš materijala u doba neposredno nakon 2. svjetskog rata. No nije raskoš jedina zamjerka njegovu prvijencu. Kritike su dolazile i iz ženskih redova te su se odnosile na dužinu suknji. Naviknute na nešto kraće krojeve, dame su nerijetko samostalno skraćivale dizajnerove kreacije, a višak tkanine prenamjenjivale u neke druge svrhe. Unatoč kritičarima, New Look doveo je do revolucije ženske haljine i priznanja Pariza kao centra mode nakon 2. svjetskog rata.

Komentari na članak

Vezani članci

Zemljopisni prikaz države Mali

Francuska, Mali i UN u ofenzivi

Mali: velike vojne operacije na sjeveru zemlje

Mali je u siječnju 2012. godine zahvatio val radikalnog islamizma te su snage, pretežito one al-Quaede, zauzele glavni malijski grad. Na pozive u pomoć, malijskoj vladi u siječnju ove godine priskočili su Francuzi „odgurnuvši" teroriste na sjever zemlje i u pustinje sjeveroistoka

Gussie Moran

Na današnji dan

VIDEO: Gorgeous Gussie izazvala sportske polemike duljinom svoje haljine

Tenisačica Gertrude Moran na današnji je dan 1949. šokirala javnost haljinom iznad koljena koja joj je omogućila lakše kretanje po terenu.

Tajice

Što nositi uz tajice?

Pripazite na ovih nekoliko stvari ako nosite tajice!

Pomama za ovim udobnim, elastičnim donjim dijelovima odjeće traje već godinama. Iako su još i naše majke uživale u njima, početkom 2000. ta je pomama pala u drugi plan, no brzo nam se vratila i to – u svakakvim bojama i sa različitim uzorcima.  

Wemy App

Nova modna aplikacija

VIDEO: Izaberite najbolji „outfit“ uz aplikaciju Wemy

Wemy je nova, zabavna i praktična aplikacija za dijeljenje stilskih ideja i dvojbi s ljubiteljima mode iz cijeloga svijeta.

Blake Lively

Fotogalerija

Haljine s eBaya za pedesetak do sto kuna koje će te pretvoriti u divu

Pogledaj našu fotogaleriju i pronađi za sebe haljinu s crvenog tepiha do sto kuna.