LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
AGRONOMSKI FAKULTET

FOTO: Zagrebački srednjoškolci kroz tri dana zanimljivog projekta upoznali Agronomski fakultet

Cilj projekta bio je upoznati učenike s Agronomskim fakultetom i pokazati im širinu i interdisciplinarnost koju agronomija nudi te privući što više učenika da upišu Agronomski fakultet.

Cilj projekta bio je upoznati učenike s Agronomskim fakultetom i pokazati im širinu i interdisciplinarnost koju agronomija nudi te privući što više učenika da upišu Agronomski fakultet.

U periodu od 22. do 24. travnja 2024. godine, na Agronomskom fakultetu u Zagrebu održan je projekt Agronom za 5 u organizaciji udruge IAAS Hrvatska. U periodu od tri dana, 40 učenika iz Agronomske i Prehrambeno-tehnološke škole u Zagrebu upoznali su se s prostorijama, pokušalištima i laboratorijima Fakulteta. Cilj projekta bio je upoznati učenike s Agronomskim fakultetom i pokazati im širinu i interdisciplinarnost koju agronomija nudi te privući što više učenika da upišu Agronomski fakultet.

Prvi dan započeo je govorom dekana, prof. dr. sc. Ivice Kisića, nakon čega je uslijedila prezentacija Agronomskog fakulteta te izlaganje svih devet prijediplomskih smjerova koje nudi. Posebnost programa je bila ta što je svaki smjer predstavio jedan ili više studenata tog smjera koji su podijelili svoja iskustva studiranja i odgovarali učenicima na pitanja. Nakon toga učenicima je predstavljena Međunarodna udruga studenata agronomije i srodnih znanosti, IAAS. Formalni dio prvog dana završio je obilaskom Zavoda za povrćarstvo i Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost te laboratorija Zavoda za ishranu bilja, a dan je završen druženjem u prostoriji udruge IAAS s njezinim članovima.

FOTO: IAAS Hrvatska, govor dekana prof. dr. sc. Ivice Kisića

Drugi dan bio je rezerviran za praktične radionice u laboratorijima. U laboratoriju za mikrobiologiju učenici su naučili kako pravilno koristiti i rukovati mikroskopom te su mikroskopirali nativne preparate mikroskopskih gljiva i gotovih preparata bojanih po Gramu, u laboratoriju za genetiku su izolirali DNA jagode te u laboratoriju za kemiju kalcijeve ione iz ljuske jajeta. Nakon praktičnog dijela učenici su imali priliku isprobati ručak u menzi kako bi upoznali i taj dio studentskog života. Za kraj dana organiziran je mali sajam izvannastavnih aktivnosti gdje su učenici mogli upoznati mnogobrojne izvananstavne aktivnosti u koje se mogu uključiti na Agronomskom fakultetu.

FOTO: IAAS Hrvatska, radionica u laboratoriju

Treći, zadnji dan, proveden je na pokušalištu Jazbina. Nažalost, vremenske prilike nisu dopustile obilazak vinograda, ali su se u laboratoriju za proizvodnju vina upoznali s alatima i procesom proizvodnje vina. Učenicima su se dijelile diplome za sudjelovanje te prikladni pokloni, a za kraj projekta je pripremeljeno i druženje u predivnom prirodnom okruženju na Jazbini.

FOTO: IAAS HRVATSKA, AGRONOM ZA 5